Масажи и SPA

Масаж е манипулация на повърхностните и по-дълбоки слоеве на мускулите и съединителната тъкан чрез използването на множество техники с цел подобряване и увеличаване на функционалността, лечение и спомагащи лечението терапии, при свхащания от прекомерна активност, при намалена мускулно-рефлексивна активност, при възпрепятствана възбудимост , масажът подобрява релаксацията и доброто състояние, самочувствие на индивида и подпомага отмората и почивката, възстановяването и има освежаващ ефект.

Думата произлиза от френското massage „фрикция при месене“, или от арабското massa, означаващо „да докосвам, чувствам и пипам“, или латински massa – „тесто“, както и гръцкия глагол μάσσω (massō) „пипам, докосвам, работя с ръцете, меся тесто“ . Все пак в старогръцки и латински в древността думите за масаж са били различни, това са съответно anatripsis в гръцки и frictio за латински.

Техника
Масажът включва работа или въздействие върху тялото с натиск – структуриран, неструктуриран, статичен или движещ се, с обтягане, движение или вибрация, които са правени мануално или с подпомагащи уреди (напр. малка дървена масажна маша) или дори механични устройства (например масажиращи столове).

Тайски масаж
Тайски масаж е тайландска система за масаж и манипулация, която е повлияна от традиционната медицински системи на Индия, Китай и Югоизточна Азия, както и йога.


Басейни

Плувен басейн, понякога за кратко наричан басейн, е спортно съоръжение, предназначено за практикуване на водни спортове като плуване, водна топка, скокове във вода, водна топка, синхронно плуване и др. Басейнът е изкуствено създадено място, пълно с вода и се строи най-често от бетон, макар че има и случаи, когато се изработва от пластмаса, метал или дърво. Съществуват най-различни форми и големини на плувните басейни, а също така открити и закрити такива.

Според предназначението си плувните басейни биват: развлекателни, за спортни цели, за медицински нужди, балнеологични, аквапаркове, специализирани и др.

За състезания се ползват басейни с правоъгълна форма и със стандартни дължини от 25 или 50 m. Последният се нарича още олимпийски.