За нас

Хотелът е общодостъпна сграда за подслон, която осигурява срещу заплащане стаи за временно пребиваване и нощуване. Някои хотели са част от хотелски вериги. С времето, елементарните условия за пребиваване, включващи стая с легло, шкаф, малка маса и умивалник, се замененя от стаи с модерно обзавеждане, включващо климатик и мултифункционални бани. Предшественик на хотелите са хановете, а днес местата за подслон с по-непретенциозни условия ориентирани главно към студенти се наричат хостели.

Хотелите подлежат на регистрация и категоризация (според броя и вида на стаите и допълнителните обекти, времетрането на работата и персонала). Категорията се изразява в брой звезди (от 1 до 5), които определят качеството на хотела. Например за категория 5 звезди главният вход трябва да е от 2 секции-за пътници и за багаж. Също така козирката пред вратата трябва да е с височина поне 4,5 метра над пътното платно. Необходимо е да има рампа за инвалиди, отделни входове за персонала. Хотелска стая с 1 легло трябва да е с размер най-малко 16,4 кв.метра. Трябва да има по 1 пожарогасител и план за евакуация на всеки 25 линейни метра.

Спалното бельо и кърпите се изисква да се сменят всеки ден. Има определени изисквания и за услугите,който предлага хотелът и за квалификацията на персонала. Допълнително хотелите могат да се класифицират като: Градски хотели Бизнес хотели Сезонни хотели Спа хотели Семейни хотели Апарт хотели Бюджетни хотели Дизайн хотелите и Бутиковите хотели все още не присъстват като отделен тип в бългаското законодателство за категоризация на средствата за настаняване, но са много популярни сред хората, които пътуват често.